Ofte stilte spørsmål
Nei. ISBN er bare et identifikasjonsnummer som forenkler håndteringen av publikasjoner.
ISBN har ingen betydning når det gjelder opphavsretten. Lov om opphavsrett til åndsverk (åndsverksloven) sikrer at den som skaper et åndsverk har opphavsrett til verket.
Nei. Vanligvis beholdes ISBN. Ta kontakt med ISBN Norge og meld fra om navneendringen.
Nei. ISBN-systemet er bygget opp slik at en serie med ISBN ikke kan utvides.
Et uforandret opplag beholder det gamle nummeret. Et opplag er uforandret når det er framstilt av eller reprodusert fra satsen til en tidligere utgave, der det bare er rettet trykkfeil, selv om prisen er endret. Et nytt omslag alene gir heller ikke nytt ISBN, men i tvilstilfelle gis et nytt nummer.
Når en bok gis ut i ny (endret) utgave eller gis ut i en ny serie, skal den ha et nytt ISBN.
Ja, ISBN er ikke bare et identitetsnummer for selve boken, det identifiserer også forlaget.
Ja. Hvis flere forlag gir ut en bok sammen og alle forlagene er oppført som utgiver i boken, kan forlagene sette sine respektive ISBN-nummer under hverandre.
Du kan få en kopi av listen, men du må vite hvilke nummer som er brukt, slik at ikke allerede brukte nummer brukes igjen.
Adresser til alle norske forlag med ISBN finnes i ISBN: Norske forlagsadresser.
Her finner du adressen til utenlandske forlag: https://grp.isbn-international.org/
For å få et norsk ISBN må utgiver ha adresse i Norge. Har utgiver utenlandsk adresse, må hun søke om ISBN i det landet hun har adresse i, selv om publikasjonen skal spres i Norge. ISBN er et internasjonalt system, og et norsk ISBN er gyldig også utenfor Norge.
Nei. Et ISBN kan ha bindestrek eller et mellomrom for å avgrense de fem tallgruppene, slik: <prefiks>-<land-/områdekode>-<utgivernummer>-<tittelnummer>-<kontrollsiffer>.
I januar 2007 trådte en ny ISBN-standard i kraft, og ISBN ble da utvidet fra 10 til 13 siffer. Gamle og ubrukte nummer må konverteres til 13 siffer. Tidligere utgivelser påvirkes ikke, men det kan være nødvendig å konvertere brukte nummer også, for eksempel ved nytt opplag.
- For konvertering av enkeltnummer, se omregningstabell.
- For konvertering av nummerserier (hele lister) må ISBN Norge kontaktes.
Et ISBN kan være feil fordi det er brukt feil, for eksempel ved at ulike utgaver har fått samme ISBN, eller det kan være feil konstruert eller feilskrevet.
Når Nasjonalbiblioteket mottar en publikasjon med feil ISBN, tar ISBN Norge kontakt med utgiveren.
Hvis utgiveren er tildelt en serie med ISBN, ber vi utgiveren gi oss riktig ISBN. Det er viktig at numrene blir rettet opp for å sikre best mulig gjenfinning av publikasjonene.
Hvis ISBN Norge oppbevarer utgiverens ISBN, eller utgiveren er tildelt et enkeltnummer, tildeler vi et nytt ISBN og gir utgiver beskjed.
Utgiveren behøver ikke å rette nummeret i selve boka. Det riktige nummeret blir brukt ved registrering. For bøker som blir solgt i bokhandel og har strekkode, vil det imidlertid være en fordel å lage ny strekkode bak på boka.
I slike tilfeller kan utgiver få laget klistrelapper med rettet ISBN / strekkode for å sette på bøkene.
Ta kontakt med ISBN Norge dersom du har andre spørsmål.
E-post: isbn@nb.no
Telefon: 75 12 11 48 (mandag–fredag 09.00–11.30 og 12.00-14.30)