Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek fornyer seg og blir til Tibi

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er blitt til Tibi – en forkorting for Biblioteket for tilrettelagt litteratur. Tjenesten møter brukerne med nytt navn og ny utforming på alle plattformer fra torsdag 2. mai 2024.

I fjor gikk NLB fra å være en egen virksomhet til å bli en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket. Nå har tjenesten fått nytt navn og nytt utseende. Den nye nettadressen er tibi.no, og appene Lydhør og Maneno har byttet navn til Tibi og Tibi junior. Slik blir det enklere å finne fram til tilbudet, som er det samme som før.

Avdelingsdirektør for tilrettelagt litteratur ved Nasjonalbiblioteket, Øyvind Engh, mener det var på tide med en fornyelse.

– Både språket, teknologien, tilbudet og brukergruppene våre har forandret seg siden Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek ble opprettet i 1989, sier Engh. – I starten var vi kun et tilbud til mennesker med synshemming. I dag har vi også lånere med andre leseutfordringer som dysleksi, fysiske funksjonsnedsettelser og kognitive vansker. Tibi skal ivareta og inkludere alle.

Flere hundre tusen mennesker i Norge har nedsatt syn, dysleksi eller andre funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese visuell tekst og vanlige bøker. Tibi bidrar til at de kan delta i samfunnet på linje med andre.

Kurs for bibliotekansatte
Tibi har laget et gratis nettkurs, spesielt for ansatte i bibliotek. Kurset gir en innføring i tilrettelagt litteratur, hvilke funksjonsnedsettelser som kan gi lesevansker og hvordan man kan gi flere tilgang til bøker og informasjon.