Norsk black metal i utstilling, bok og arrangementer på Nasjonalbiblioteket

logo med teksten "dårlig stemning" tegnet i svartmetallstil

Siden black metal ble fanget opp av et lite og perifert miljø i Norge i 1980-årene, har den særegne lyden av norsk svartmetall vokst til å bli en musikksjanger som er kjent over hele verden. I et omfattende formidlingsprogram utforsker Nasjonalbiblioteket denne våren norsk svartmetall som kunstuttrykk og kulturelt fenomen.

Dårlig stemning er Nasjonalbibliotekets store satsing de neste månedene, med utstilling, arrangementer, bokutgivelse og podkast.

Flere sentrale skikkelser fra det norske svartmetallmiljøet bidrar, som Jon «Metalion» Kristiansen, Kristoffer Rygg fra Ulver, Ted Skjellum fra Darkthrone, designer Jannicke Wiese-Hansen, Ivar Bjørnson fra Enslaved, produsent Eirik «Pytten» Hundvin, Grete Neseblod og Jan Axel Blomberg og Kjetil Manheim, begge fra Mayhem.

– Kulturhistorien vår er full av opprør og motstand. Vi tror det vil oppleves aktuelt og betydningsfullt for et bredt publikum å lære om svartmetall som et slikt motkulturelt kunstuttrykk, sier avdelingsdirektør for kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven.

Med sitt mørke og ekspressive uttrykk fortoner svartmetall seg som et vrengt speilbilde av det trygge og etablerte.

– I sin mest primitive form er svartmetall rå og uredd musikk, preget av ubehag i alle ledd. Hvis vi tør å nærme oss dette ubehaget, kan det være noe å hente der for oss alle, sier Thomas Alkärr, som er kurator for utstillingen Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall.

Kvinnelig åpning og 90-årenes ekstreme hendelser
Konsert med Sylvaine og performancemed Witch Club Satan markerer utstillingsåpning og starten på formidlingsprogrammet Dårlig stemning, onsdag 29. mars kl. 19 på Solli plass i Oslo.

Gjennom påsken og i månedene framover kan publikum følge et bredt arrangementsprogram. I en panelsamtale diskuterer Audun Vinger, Nazneen Kahn-Østrem, Kjetil Manheim og Helge Kaasin hvorfor svartmetallen ble så stor i Norge i 90-årene. Harald Fossberg holder festtale til svartmetalleren, det blir musikkquiz med Tore «Allright» Bratseth, tegneklasse med Esther Maria Bjørneboe og albumlytting med Martin Svedman.

I midten av april utgir Nasjonalbiblioteket boka Snø og granskog, der Helge Kaasin nærleser tekster fra utvalgte låter og ser på språk, ideologi og nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall.

For noen preger 90-årenes alvorlige hendelser og dramatiske overskrifter fortsatt inntrykket av norsk svartmetall. To episoder av Nasjonalbibliotekets podkast Gamle greier går inn i den alvorlige og problematiske delen av historien som preget deler av miljøet den gangen, med ekstreme handlinger, kirkebranner og drap.

Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall
Den skyggefulle skogen, et gutterom og et platestudio i Grieghallen setter rammer for noe av det publikum kan oppleve i utstillingen Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall. Gjennom plater, bilder, mastertaper, bøker og fanziner tar utstillingen deg med inn i lydbildene, tekstene, det visuelle uttrykket, det kulturelle bakteppet og noen av historiene bak sminken.

Velkommen til Helvete
Lyden av Immortal, Mayhem, Darkthrone og Burzum drar deg inn i mørket, før du kan høre Kris Rygg fra Ulver og Ted Skjellum fra Darkthrone lese utdrag fra noen av tekstene sine, spesielt innlest for denne utstillingen. Et flygeblad ber deg om å dra til Helvete, og når du trer inn gjennom den originale inngangsdøra til Øystein «Euronymous» Aarseths legendariske platebutikk, er black metal-følelsen satt.

– I’m Dead.
Slik presenterer Pelle «Dead» Ohlin seg i et brev til Jon «Metalion» Kristiansen i 1987. I brevet – som du kan se i utstillingen – deler han noen av sine tanker om hva black metal kan og bør være. Han har dekorert brevet med symboler og tegninger, og han forteller om en korsfestet mus han har sendt i posten til Mayhem. Året etter ble Ohlin vokalist i bandet.

I utstillingen finner du også alle utgavene av «Metalion»s fanzine Slayer Magazine, og en nyskrevet tekst hvor han forteller om sin vei inn i sentrum av norsk svartmetall, med vennskap og tilhørighet, men også tragedier og død.

Lyden av norsk black metal og det inspirerende mørket
Nasjonalbiblioteket har mastertapene til flere av de udødelige svartmetall-klassikerne. I utstillingen får publikum en unik mulighet til å høre noen av disse på helt nye måter ved selv å mikse de ulike lydsporene.

Det ligger mye angst, redsel og spenning begravet i kunst- og kulturhistorien. Både dette og nyere populærkultur er brønner norsk svartmetall drikker av. Theodor Kittelsen, Gustave Doré, J.R.R. Tolkien og Dungeons & Dragons er blant kildene som løftes fram i utstillingen.

Fra fordømmelse til omfavnelse
Fra å ha vært fryktet og uglesett er norsk svartmetall i dag tatt inn i varmen. Norske black metal-band opplever betydelig publikumssuksess med godt platesalg, utsolgte turneer og spellemannpriser. I utstillingen fortelles historien om denne reisen gjennom medieoppslag fra 30 år med norsk svartmetall.

Utstillingen åpner 29. mars og står til 16. september på Nasjonalbiblioteket, Solli plass i Oslo. De fleste arrangementene strømmes og blir dermed tilgjengelige for publikum uansett hvor de befinner seg. Her finner du en oversikt over alt som skjer under Dårlig stemning.

Krediteringer
Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall kurateres av Thomas Alkärr, medregissør av NRK-dokumentaren Helvete – historien om norsk black metal. Utstillingsdesigner er Nissen Richards Studio. Dårlig stemning-logoen er designet av Jannicke Wiese-Hansen, som har utformet logoene til flere norske svartmetallband.

Se trailer for utstillingen her.