Denne uka åpner Credo «Nasjonalbibliotekbaren»

Et lokal badet i ettermiddagslys. Tre store vinduer til venstre.
Nasjonalbibliotekbaren ved Credo. Foto: Marthe A. Vannebo

Klokken 9 om morgenen torsdag 5. september åpner Credo og Heidi Bjerkan «Nasjonalbibliotekbaren» i andre etasje på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo. I de historiske lokalene skal kafeen servere tradisjonsforankret mat laget fra bunnen av. Kafétilbudet vil også være viktig i arbeidet med formidling av matkultur, noe som er en vesentlig del av avtalen Credo har inngått med Nasjonalbiblioteket.  

Smaksrik og tilgjengelig 

– Nasjonalbiblioteket er gode til å formidle kulturhistorien og tilgjengeliggjøre kunnskapen som finnes i arkivene. De kan få rettsdokumenter fra middelalderen til å bli fengende og underholdende, både gjennom podkastene sine, i utstillinger og på publikumsarrangementer på huset, sier kokk, initiativtaker og eier av Credo Heidi Bjerkan. 

– Matkultur og mathistorie er en helt vesentlig del av kulturarven vår. Vi er forma av hva vi spiser, og råvarene vi har hatt tilgang til. For Nasjonalbiblioteket er det fantastisk at en aktør som Credo og Heidi Bjerkan vil lage mat og formidle mathistorie hos oss. Det vil gjøre Norge litt klokere og Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo til et bedre sted å være, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

– Vi synes Nasjonalbibliotekets arbeid er inspirerende, og vi vil prøve å gjøre noe av det samme med matkulturen vår: gjøre den levende, smaksrik og tilgjengelig, sier Heidi Bjerkan. – Om vi også kan friste flere til å komme inn og oppleve dette ærverdige bygget og alt det inneholder, er det bare et pluss! 

Credo har også tatt over driften av kantinen for de ansatte på huset, og kokkene der vil forsyne kafeen med hjemmebakst og matretter gjennom dagen og kvelden.   

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og Heidi Bjerkan fra Credo. Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket

Credo i Oslo 

Heidi Bjerkan og Credo-navnet er nok mest kjent fra Credo restaurant i Trondheim, som fikk stjerne i Michelin-guiden i 2019 og også fikk den aller første Sustainable Restaurant of the Year-utmerkelsen. Der fikk man en smaksmeny med et tjuetalls retter. På Nasjonalbibliotekbaren skal det ikke være nødvendig å forplikte seg til en helaften, men tilnærmingen er den samme:  

– I bunnen ligger en ydmykhet overfor jorda og råvarene, og ikke minst overfor kunnskapen og håndverket, men det vil så klart få et annet uttrykk når vi nå er her på Nasjonalbiblioteket. Vi er opptatt av at det skal være tilgjengelig for alle, sier Bjerkan.  

– Vi føler oss heldige som har fått denne muligheten, legger Bjerkan til. – Jo mer vi lærer, jo mer skjønner vi at vi ikke kan. Ved å flytte har vi et håp om kunne tilegne oss mer kunnskap, og å kunne nå ut til enda flere mennesker. Nå er vi i Oslo, men dette er et nasjonalt prosjekt. 

Nasjonalbibliotekbaren vil følge Nasjonalbibliotekets åpningstider, som vanligvis er 9–21 på hverdager og 10–18 på lørdager.