Anne-Cath. Vestly 100 år: Familien gir hele Vestly-arkivet til Nasjonalbiblioteket
Familien Vestly har i anledning 100-årsjubileet for Anne-Cath. Vestly i 2020, bestemt seg for å gi Nasjonalbiblioteket det omfangsrike arkivmaterialet etter forfatteren.
- 05.02.2020
Anne-Cath. Vestly står som en fornyer av barnelitteraturen i etterkrigstidens Norge, og hun var en pioner innen kulturformidling og fjernsynsunderholdning for barn. Arkivet etter Vestly dokumenterer hennes virke gjennom mer enn femti år, og hvordan hun skapte sine unike og originale skikkelser, som mormor, Knerten og Kanutten – figurer som hele landet kom til å elske.
– Vi ser fram til å motta dette rike og betydningsfulle arkivet, sier avdelingsdirektør for Fag og forskning ved Nasjonalbiblioteket, Hege Stensrud Høsøien. – Når materialet er på plass og ordnet, vil det være en verdifull kilde til kunnskap om en av norsk barnelitteraturs viktigste forfattere.
For Vestlys familie har det vært viktig at arkivet blir trygt bevart og tilgjengeliggjort for forskere og et allment publikum.
– Svært dyktige og engasjerte fagfolk ved Nasjonalbiblioteket sikrer tilgjengelighet for samfunnet, sier forfatterens sønn, Jo Vestly. – Forskere og andre interesserte som søker kunnskap, møter her et systematisk og kompetent miljø. Det gir solid forvaltning og trygg bevaring inn i det vi andre må oppfatte som uendeligheten.
For å markere denne gledelige nyheten har Nasjonalbiblioteket allerede nå fått lov til å vise et par eksempler på hva arkivet rommer, i utstillingen om Vestlys forfatterskap som åpner torsdag 13. februar.
– Publikum vil få se manuskriptet til hørespillet om Lars Pusekatt, som var Vestlys debut i NRK i 1947, og tekster hun skrev til «Barnetimen for de minste», hvor mormor dukker opp på radio for aller første gang, forteller utstillingsansvarlig Marte-Kine Sandengen.
Nasjonalbibliotekets 100-årsmarkering av Anne-Cath. Vestly
Torsdag 13. februar, samme dag som utstillingen om Vestlys forfatterskap åpner, holder forfatter Olaug Nilssen et foredrag i Nasjonalbiblioteket om sin lesning av Anne-Cath. Vestly. Nilssen tar særlig for seg bøkene om mormor og de åtte ungene sett i lys av et moderne familieliv, og hva det er i Vestlys bøker som appellerer til barn i dag. Foredraget er en del av serien «Fortidens folkelesning», og gis samtidig ut som bok. Nasjonalbiblioteket har også produsert en plakatutstilling som tilbys gratis til bibliotek over hele landet.