Norden på film – nytt nordisk filmtilbud

Kong Haakon og Dronning Maud blir ønsket velkommen på havna i Kristianai i 1905.
Filmen av Kong Haakon og Dronnings Mauds ankomst til Kristiania i 1905, er blant Nasjonalbibliotekets bidrag til ‘Norden på film’. Foto: Nasjonalbiblioteket

Det nye prosjektet ‘Norden på film’ samler historiske dokumentarfilmer og opptak fra hele Norden, og gjør dem tilgjengelige for strømming. Målet for prosjektet er å sette søkelyset på nordisk film og bruke vår felles filmarv til å lære mer om hverandre i Norden.

Fra lørdag 23. mars, som er Nordens Dag, kan du strømme et utvalg nordiske dokumentarfilmer og historiske opptak fra 1905-1990 gratis på nettstedet www.nordenpaafilm.org.

Samtidig løfter Cinematekene i København, Stockholm, Göteborg og Oslo fram nordisk film gjennom arrangementer og kinoforestillinger i mars og april.

‘Norden på film’ er et samarbeid mellom Det Danske Filminstitut, Norsk Filminstitutt, Nasjonalbiblioteket og Svenska Filminstitutet.

Det Danske Filminstitut er initiativtaker og drivkraften bak ‘Norden på film’, og målet med prosjektet er å øke kunnskapen om vår felles nordiske historie og skandinavisk filmkunst. Nasjonalbiblioteket bidrar til prosjektet med digitale kopier av dokumentarfilmer, historiske opptak og utvalgte kunstfilmer fra den norske filmarven.