Begrepsinformasjon
Anbefalt term
Folkebøker
Definisjon
Folkebok er en type prosalitteratur av blandet innhold og av forskjellig opprinnelse som ble trykt og spredt blant det brede lag av folket i europeiske land på 1400- og 1500-tallet. Opprinnelsen til denne typen litteratur er ofte å finne i legender og gjenfortellinger av middelalderlige episke dikt og romaner, som i forkortet og bearbeidet form snart tapte sitt opprinnelige aristokratiske publikum for å oppnå desto større popularitet som folkelesning.
Forutsetningen for denne litteraturen var utviklingen av boktrykkerkunsten, som gjorde det mulig å masseprodusere bøker, og som førte til større lesekyndighet hos vanlige folk. Folkebøkenes popularitet holdt seg i mange hundre år og har dannet grunnlaget for flere kjente diktverker, blant annet Goethes drama Faust.Det eldste kjente norske trykket av en folkebok er En tragoedisk historie om den ædle og tappre Tistrand, hertugens søn af Burgundien, og den skiønne Indiana, den store Mogul keiserens datter af Indien (Christiania 1775) (SNL).
norsk bokmål
Overordnede begreper
Eksempel
[Holger Danske]
[kilde: Norske bøker 1519-1850].
norsk bokmål
En fornøielig Historie om den skjønne Magelone, en Kongedatter fra Neapel, og Ridder Peter med Sølvnøglerne, som var en Grevesøn af Provence.
På andre språk
-
engelsk
-
norsk bokmål
URI
https://id.nb.no/vocabulary/ntsf/581
{{label}}
{{#each values }} {{! loop through ConceptPropertyValue objects }}
{{#if prefLabel }}
{{/if}}
{{/each}}
{{#if notation }}{{ notation }} {{/if}}{{ prefLabel }}
{{#ifDifferentLabelLang lang }} ({{ lang }}){{/ifDifferentLabelLang}}
{{#if vocabName }}
{{ vocabName }}
{{/if}}