Arrangement
16
okt

Samisk middelalder. Hva vi vet og hvorfor vi vet så lite

Olaus Magnus "Om folkets sysselsättningar vid månljus", 1555
Onsdag 16. oktober 2024, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova
Samisk middelalder. Hva vi vet og hvorfor vi vet så lite
Gratis
Det er begrensede antall plasser i hovedsalen. Vær tidlig ute!

Historiker Mikkel Berg-Nordlie, arkeolog Marte Spangen og historiker Solveig Marie Wang møtes til en samtale om samisk liv i middelalderen, og om hvordan samiske historier og erfaringer er oversett i forskning og historieskriving. 

Wang har gjort kritiske lesninger av sagalitteraturen, og i sin avhandling fremmer Wang en nyansert og kompleks framstilling av fortidens samer og det samiske i møte med det norrøne. Tidligere fortolkninger av sagalitteraturen har vært preget av en kolonialistisk lesning, ifølge Wang.  

Gjennom funn fra arkeologiske utgravinger av eldgamle samiske offersteder, kan Spangen og hennes kolleger vise oss viktige aspekter ved samisk liv helt tilbake til 500-tallet og utover middelalderen. Gjennom undersøkelser av samiske offersteder kan man finne ny kunnskap om kristningen, og statens øvrige maktutøvelse på samisk liv og kultur.  

Berg-Nordlie har i mange år forsket på hvordan urfolk er blitt og blir behandlet av majoriteten og staten, og har nylig utgitt ei bok samenes politiske historie. Også i dagens politiske kamper brukes historien som et verktøy. 

Samtalen ledes av journalist og historiker Katri Sarak Somby. 

Arrangementet er gratis, hent ut billett her!

Det er begrensede antall plasser i hovedsalen, så vær tidlig ute. Blir det fullt gjelder billetten til overføring av arrangementet på storskjerm i et annet rom på huset.  
Arrangementet vil også bli strømmet på storskjerm ved Kautokeino folkebibliotek og Nesseby bibliotek.

Servering på Nasjonalbiblioteket:

Nasjonalbibliotekbaren v/Credo holder åpent hele dagen fra 9 – 21, og serverer frokost, smørbrød, småretter og hjemmebakst forankret i norsk matkultur.

Fra klokken 16:00 onsdag 16. oktober serveres det:

– Reinsdyrkarbonade med rosenkål, løk og tyttebær
– Reinsdyrterrine
– Reinsdyrtartar

Velkommen!