Fagseminar
5
nov

Norsk litteratur og utenlandsk film 1900-1950

Kornete bilde av en mann i dress med et veldig bekymret blikk. Han leser i en bok og det ser ut som 10 gjennomsiktige hender prøver å strekke seg ut etter han.
Edward Hearn i The Face of the World (Irvin Willat, USA, 1921) basert på Verdens ansigt (1917) av Johan Bojer.
Tirsdag 5. november 2024, at 10:00 – 15:15
Nasjonalbiblioteket – Store Auditorium
Norsk litteratur og utenlandsk film 1900-1950
Gratis
Du trenger ingen billett til fagseminaret

Under første halvdel av 1900-tallet ble det laget nesten hundre filmatiseringer av norsk litteratur utenfor Norge – i USA, Norden, Tyskland, Russland, Italia, Tsjekkoslovakia og Østerrike. Blant forfatterne som ble filmet i utlandet var blant annet Henrik Ibsen, Knut Hamsun, Bjørnstjerne Bjørnson, Johan Bojer, Sigrid Boo, Jonas Lie, Sven Elvestad, Kristoffer Janson, Vilhelm Krag og Oskar Braathen. Her finner vi både bortglemte filmer og klassikere i den internasjonale filmhistorien som Victor Sjöströms Terje Vigen (1917) og Carl Th. Dreyers Vredens dag (1943).

Filmatiseringene kan forstås som en formidlingsarena for norsk litteratur i et nytt medielandskap, som også omfattet andre medier som radio og fotografi. Men utenlandske filmindustrier benyttet også den norske litteraturen til egne formål – som å forsøke å heve filmmediets status, ri på populariteten til kjente forfattere eller simpelthen fylle et umettelig behov for nye historier. Noen ganger ble de litterære foreleggene løftet frem i filmene og markedsføringen av dem, og andre ganger havnet de i skyggen av filmens stjernesystemer og interesse for regissører og sjangre.

I dette seminaret undersøker vi den omfattende utvekslingen mellom norsk litteratur og utenlandsk film i første halvdel av 1900-tallet. Innleggene handler både om filmer som ble ferdigstilt og om filmideer som aldri ble realisert, men som har etterlatt spor i arkivene. Seminaret tar for seg forfattere som har en fremskutt plass i norsk litteraturhistorie, som Ibsen, Hamsun og Undset, og forfattere som Johan Bojer og Sigrid Boo, som var enormt populære i samtiden, blant både utenlandske lesere og filmprodusenter, men som er mindre lest og omtalt i dag.

Arrangementet inngår i forskningsprosjektet «Veien til verdenslitteraturen: Norsk litteratur i en brytningstid 1900-50», støttet av Norges Forskningsråd, som studerer utbredelsen av norsk litteratur i utlandet under første halvdel av 1900-tallet.

I forbindelse med seminaret viser Cinemateket i Oslo samme dag kl. 18:00 en ny digital restaurering av filmen The Face of the World (Irvin Willat, USA,1921), basert på Johan Bojers roman Verdens ansigt (1917). For mer informasjon, se cinemateket.no

Arrangementet strømmes. Se det direkte her!

Program

10:00-12:15

  • Velkommen.
  • Aina Nøding, Nasjonalbiblioteket: ‘Europas største moderne forfatter’: Johan Bojers internasjonale filmresepsjon
  • Anne Bachmann, Stockholms universitet: Den siste viking, et trans/nasjonalt prestisjeprosjekt
  • Anna Sofia Rossholm, Stockholms universitet: Filmatiseringar av norsk litteratur i svensk klassisk film: en översikt och diskussion
  • Eirik Frisvold Hanssen, Nasjonalbiblioteket: Sigrid Boo og kjøkkenveien til verdensfilmen

12:15-13:00 Lunsj

13:00-15:15

  • Janicke S. Kaasa; Universitetet i Oslo: Sigrid Undset Goes to Hollywood? Amerikanske forsøk på å filmatisere Kristin Lavransdatter
  • Thor Holt, Universitetet i Oslo: Den største nazi-adaptasjonen som aldri ble laget: Veit Harlans Segen der Erde (Markens grøde, 1945)
  • Audun Engelstad, Høgskolen i Innlandet: Ibsen i Selznicks hus: Filmversjonene som ble etterlatt i arkivene
  • Øivind Hanche, Nasjonalbiblioteket: Tancred Ibsens Ibsen. Tancreds filmmanuskripter i Nasjonalbiblioteket.
  • Oppsummering og avslutning.