Hva slags underholdning kan og bør man lage om andre verdenskrig?
Bare de siste ti årene er det laget ti norske kinofilmer om andre verdenskrig, i tillegg kommer alle bøkene, tegneseriene og TV-seriene. Vi er ikke er ferdige med å snakke om opplevelsene og fortellingene fra denne tiden, men vi får stadig nye historier i ny innpakning – fortalt fra nye perspektiver.
Forskningsgruppa bak prosjektet Uferdig fortid ved UiA, Nasjonalbiblioteket og NTNU undersøker hvordan framstillingen av andre verdenskrig og årene rundt, er i forandring – og hvordan de nye historiene virker inn på oss og nasjonens selvbilde.
Lærer og skribent Mohamed Abdi intervjuer to av forskerne bak prosjektet Anne Gjelsvik og Unni Langås, om hvordan de går fram for å undersøke bøkene, filmene og seriene, og om hva de finner.
Etter samtalen med forskergruppa inviteres skaperne opp på scenen. Erlend Loe, Anna Bache-Wiig og Marte Michelet deler av sine erfaringer med å lage spennende underholdning og populær folkeopplysning om krigsårene. Bache-Wiig og Loe er begge kinoaktuelle med filmer denne høsten, Quisling og Nr. 24, Marte Michelets bok, «Hva visste hjemmefronten» (2018), har utkommet i flere opplag og solgt over 40.000 eksemplarer.
Hvilke feil har de vært engstelige for å gjøre og hvilke reaksjoner har de fått fra publikum?
Arrangementet er gratis. Dørene åpnes en halvtime før start. Du kan hente ut en husbillett her, som gir deg adgang til hovedsalen Målstova i andre etasje eller et annet lokale med direktestrømming på storskjerm. Det er førstemann til mølla for å få plass i hovedsalen, så vi anbefaler å være ute i god tid om du vil sikre deg plass der.
Før og etter arrangementet får du i Nasjonalbibliotekbaren ved CREDO servert mat og drikke forankret i norsk matkultur, laget fra bunnen av med lokale råvarer. Det er selvsagt lov å ta med både mat og drikke inn i salene våre.
Nasjonalbibliotekbaren holder åpent 9–21 på hverdager og 10–18 på lørdager.
Velkommen!