Christine Amadou og Hans Jacob Orning om middelalderens kropp
En ny NRK-satsing vil ha oss til å slutte å skamme oss over egen kropp. Men hvorfor gjør vi det, og er det mulig å slutte med det? I over tusen år har kristendommen formet vårt syn på kroppen. Kristi forpinte kropp er kanskje det mest avbildede motiv i vestlig kunst – og en inngang til Guds nåde. Men kroppen var syndig og hadde vært det siden Adam spiste epler. I denne samtalen skal vi gå nærmere inn på middelalderens syn på kropp. Hvordan så kirken på kroppen, og hvordan harmonerte det med hvordan ridderne så på den? Var kropp noe som skulle skjules eller beundres? Og hva forandret seg i overgangen mellom antikkens kroppsdyrkelse og middelalderens åndelige univers?
Arrangementet er en del av serien «Middelalderen og oss». Middelalderen kan fortelle oss hvem vi var, men enda mer om hvem vi er. Fordi perioden er så annerledes og fremmed for oss kan den gi nye perspektiver på vår egen samtid. Kunnskap om middelalderen gir oss en nøkkel til å forstå andre samfunns normer og mentalitet. I denne serien skal vi utforske middelalderens eksotiske og aktuelle sider gjennom samtaler om krig og vold, kropp og emosjoner, lover og kriminalitet, kjærlighet og allianser.
Arrangementet er åpent og gratis for alle, og krever ingen påmelding.
Vi oppfordrer publikum til å holde seg hjemme ved luftveissymptomer. Fortsett også med god håndhygiene, og ta hensyn til alle rundt deg.
Arrangement i denne serien:
Kongene – riksstyrere eller voldsmenn? | 14. september 2021 kl. 19
Middelalderens kropp | 26. oktober 2021 kl. 19
I Europas bakgård: Norge og Polen i middelalderen | 9. november 2021 kl. 19
Vrede og kjærlighet i middelalderen og i dag | 16. november kl. 19
Kjønnsperspektiv på middelalderen | 7. desember 2021 kl. 19
Ligner dagens kriger på middelalderens kriger? | 18. januar 2022 kl. 19