Fagseminar
15
nov

Call for papers: Transatlantiske kulturmøter. Utvandring, offentlighet og identitet

To hender i et håndtrykk over et hav. På venstre side et amerikansk flagg, på høyre side et norsk flagg.
Fredag 15. november 2024, at 09:00 – 20:00

Manuslokking til fagkonferanse 13. – 14. mai 2025

Helt siden starten på den norske utvandringen til Nord-Amerika i 1825 har det eksistert en transatlantisk offentlighet – en kontakt mellom de som dro med håp om et bedre liv og de som ble igjen hjemme i Norge.

Den kom til uttrykk i form av brev, avisinnlegg, pamfletter og bøker, egne aviser og tidsskrifter, men senere også gjennom en rekke andre medietyper, som foto, radio og film, og gjennom kulturutveksling og andre former for kontakt og forbindelser. Amerika var det løfterike landet, men kunne også være et skremmebilde, og utvandringen representerte både en mulighet – og en trussel. Hvordan dannet det seg et bilde av Amerika, og på hvilke måter ble det brukt i hjemlandet? Hvordan kom dette til utrykk i offentligheten, i Norge og blant norsk-amerikanerne, nasjonalt og lokalt?

Norge var det landet i Europa – etter Irland og før Sverige – med størst andel av befolkningen som forlot hjemlandet i jakten på et nytt liv i den nye verden. I deres kjølvann fulgte svært mange andre, som dro til Amerika på mer kortvarige besøk, men som tok med seg varige inntrykk hjem. Utvandrerne hadde med seg sin norske kultur og identitet, og møtte en annen verden og en sammensatt befolkning, der «hvithet» og etnisitet også spilte en sentral rolle. Hvordan påvirket disse møtene nordmennene, og hva slags innflytelse fikk norsk-amerikanerne på samfunnet de kom til?

I anledning 200-årsmarkeringen for utvandringen til Nord-Amerika i 2025 inviterer Nasjonalbiblioteket til en to-dagers konferanse 13.−14. mai 2025 for å se nærmere på utvandringen og de mange kontaktene over havet som en sentral del av den norske historien. Vi ønsker særlig å belyse den transatlantiske offentlighetens utvikling, de norsk-amerikanske kulturmøtene og de ulike identitetene i de 200 årene som er gått, med hovedvekt på perioden 1825−1945, men med mulighet for å trekke linjer fram til i dag.

Med dette oppfordrer vi til å sende inn forslag til foredrag (20 minutter) som vil drøfte ulike aspekter ved offentlighet, kulturmøter og identitet, som for eksempel:

  • Den uttrykte og trykte/publiserte offentligheten gjennom ulike medietyper
  • Utvandring og synet på demokrati og frihet
  • Utvandring og religionsutøvelse
  • Transatlantisk kulturell eller faglig/profesjonell utveksling
  • Kulturmøter mellom emigranter og urbefolkningen
  • Posisjonering i tidens ‘hvithetshierarki’, ‘(Nordic) Whiteness’
  • Samisk utvandring til Nord-Amerika
  • Forholdet mellom norsk, norsk-amerikansk og andre identiteter
  • Forholdet mellom hjemlandet/hjemstedet og norske bosettinger/kolonier/norsk-amerikanerne
  • Kulturell og økonomisk kolonialisme
  • Kontakter mellom lokalsamfunn i Norge og Nord-Amerika

Hovedspråket på konferansen er norsk, men engelskspråklige forslag vil også bli vurdert.

Frist for abstracts (2-300 ord), samt kort biografisk skisse (maks 100 ord): 15.11.2024

Bekreftelse på antatte foredrag vil gis innen 15.12.2024

Konferanse inkl. lunsj, vil være gratis for innledere.

Forslag og evt. spørsmål kan sendes til: utvandring2025@nb.no

For mer informasjon om Nasjonalbiblioteket og utvandringsmarkeringen, samt oppdateringer om konferansen, følg med på Nasjonalbibliotekets hjemmeside.

Hovedinnledere vil bli annonsert!

Velkommen til Nasjonalbiblioteket i Oslo!