I samarbeid med Norges blindeforbund og Tibi – biblioteket for tilrettelagt litteratur feirer vi skriftsystemet som gjør det mulig for blinde og svaksynte verden over å lese og skrive.
Hvordan er det å lese om en solnedgang når du aldri har sett en selv? Og er det vanskelig å lære punktskrift? Journalist og forfatter Hallgeir Opedal er full av spørsmål til de tre han skal snakke med på scenen denne kvelden.
HENT UT GRATISBILLETT TIL ARRANGEMENTET HER.
81 år gamle Otto Prytz gikk på spesialskoler for blinde i oppveksten, og har vært helt sentral i utviklingen av norsk punktskrift.
Doktor i synspedagogikk Torø Graven forsker blant annet på hvordan hjernen omstiller seg fra å lese med øynene til å kjenne igjen taktile bokstaver, tall og illustrasjoner med fingertuppene.
Mirnesa Balagic er politisk aktiv og leser kommunestyrepapirer i punktskrift, men på fotballkamp er det lyd som gjelder.
Vil du prøve deg på punktskrift, kan du melde deg på dette eksklusive lynkurset som starter etter samtalen: Les mer her. Kursholder Eirin Frøyland lærte seg punktskrift da hun mistet synet for femten år siden. Nå underviser hun ved voksenopplæringen i Oslo.
I 2025 er det 200 år siden franskmannen Louis Braille lanserte det imponerende systemet med opphøyde punkter på papir. Punktskrift brukes både på papir og ved hjelp av en elektronisk leselist.
Torsdag 4. januar arrangerer Nasjonalbiblioteket en nyttårskonsert med pianisten Ulf Nilsen, hvor vi også får høre hvordan han lærte seg å bruke punktnoter. Se mer om konserten her!
Arrangementet strømmes også her.
Dørene til Målstova hvor arrangementet finner sted, åpner en halvtime før start. Det er førstemann til mølla for å få plass i Målstova, blir det fullt der får du plass i en annen stor sal på biblioteket hvor arrangementet strømmes til storskjerm.
Nasjonalbibliotekbaren ved CREDO holder åpent. Der får du servert mat og drikke forankret i norsk matkultur, laget av lokale råvarer. Det er tillatt med mat og drikke i arrangementssalene på biblioteket.
Velkommen!