Folkemusikknedtegnelser
Nasjonalbiblioteket har store samlinger med nedtegnelser av folkemusikk. Helt fra 1840-tallet krevde Kirke- og undervisningsdepartementet at alle som fikk statsbidrag til innsamling av folkemusikk, skulle levere materialet til Kirkedepartementet som igjen oversendte det til Universitetsbiblioteket. Samlingen vokste, og den kom til å utgjøre en slags «indrefilet» i det som etter hvert ble musikksamlingen ved biblioteket, nå Nasjonalbiblioteket. De fleste manuskriptene er fra 1800-tallet og første del av 1900-tallet, en periode som regnes som storhetstiden for innsamlingsreiser og skriftlig dokumentasjon av eventyr, sagn, visetekster og vokal og instrumental folkemusikk. I Nasjonalbibliotekets magasiner finner vi bl.a. originalmanuskriptene til Ludvig Mathias Lindeman, Olea Crøger, Olav Sande, Catharinus Elling, Ole Mørk Sandvik og Eivind Groven. Etter mange års arbeid er disse nå blitt digitalisert og gjort tilgjengelige fra vår nettportal.
Fra denne nettsiden kan du lett komme inn til de digitaliserte manuskriptene. Klikk på bildet av ønsket samler, og du vil finne biografi og lenker til nedtegnelsene. Oversikten over nedtegnelser til samlerne er ulike avhengig av informasjonen som er tilgjengelig i katalogposter, protokoller og registre.
I anledning av at dette folkemusikkmaterialet nå er digitalisert, ble det holdt et digitalt seminar med Tellef Kvifte, Anne Hytta, Ragnhild Furholt, Lasse Thoresen og Aage Kvalbein om bruk av nedtegnelsene. Seminaret kan sees her.