Deling av lister i Nettbiblioteket

Som innlogget bruker kan du lagre ting du finner i Nettbiblioteket i egne lister. Dette gjelder alle materialtyper. Listene er det i utgangspunktet bare du som kan se, men du kan også åpne dem så de kan deles med andre.

Listene ser du ved å klikke på navnet ditt. Alle innloggede brukere får opprettet to personlige lister fra start som heter «Husk» og «Favoritter», men du kan lage flere. Hengelås-ikonet og «Privat» viser at det kun er du som kan se disse listene.

Skjermbilde av søketreff på gamle aviser med ekspandert brukermeny over lister i øverste høyre hjørne.

Eksempel på liste med tre aviser, som det foreløpig bare er du som kan se:

Skjermdump av en liste som heter Skikkelig gamle aviser, som har hengelåsikon, teksten Bare du kan åpne listen, og som inneholder tre aviser

For å dele en liste, må du åpne listens verktøymeny (under knappen med tre prikker) . I menyvinduet som dukker opp, velger du funksjonen «Del»:

Skjermbilde med liste som har åpen verktøymeny med valgene Endre navn, Del, Slett og Tilbake til søk.

Da får du opp et vindu med en knapp som heter «Delbar lenke til listen»:

Skjermdump av modalvindu med tittel Del listen med andre og en av-på-knapp som heter Delbar lenke til listen

Når du aktiverer «Delbar lenke til listen», forsvinner hengelås-ikonet, og du får i stedet opp et øye-ikon som indikerer at listen er delbar. Da kan du kopiere lenken:

Skjermdump med tusjmarkeringer som viser at knappen Delbar lenke til listen er på, og at man kan kopiere lenken for å del med andre

Den du sender lenken til vil, nå kunne se listen du har laget. Mottakeren trenger ikke være pålogget. Dersom du ønsker å skjule listen igjen, skrur du av knappen «Delbar lenke til listen» igjen, og den vil igjen kun være tilgjengelig for deg selv.

Bytte konto og spare lister?

Funksjonene for å dele en liste med andre kan du også bruke om du skal gjenoppbygge dine egne lister på en ny Nettbiblioteket-konto på følgende måte:

  • Logg inn med din gamle konto, og del listen som beskrevet. Kopier lenken.
  • Logg inn med din nye konto
  • Åpne den delte listen fra lenken du kopierte
  • Bruk valget «Lagre i mitt bibliotek» i verktøymenyen for hver ting i den delte listen til å legge dem til i lister på din nye Nettbiblioteket-konto