ISMN Norge
ISMN (internasjonalt standard musikknummer) er en tallkombinasjon som brukes til å identifisere notetrykk – partitur, stemmer m.m. – uansett om de er tilgjengelige for salg, utleie eller er gratis.
Formålet er å gi publikasjonen en unik identitet. Dette gjør håndteringen av notetrykk enklere for både forleggere, distributører og bibliotek. ISMN danner også grunnlaget for merking av noter med GTIN/EAN-strekkoder.
- partiturer
- studiepartiturer
- stemmesett
- enkeltstemmer tilgjengelige separat
- slagernoter
- antologier
- andre medier som utgjør en integrert del av et notetrykk (f.eks. en lydfesting som er en av «stemmene» i en komposisjon)
- sangtekst eller lyrikk som er utgitt som bilag til notetrykket (hvis bilaget også er tilgjengelig separat)
- sangbøker (valgfritt)
- notetrykk i mikroform
- notetrykk i braille (blindeskrift)
- elektroniske notetrykk
- bøker om musikk
- enkeltstående lydfestinger eller videogram (inkludert elektroniske)
- periodika og serier
Se utfyllende veiledning i bruk av ISMN (PDF)
For å få ISMN må man sende en søknad, og det er forlaget/utgiveren som søker. Det er gratis å få tildelt ISMN. I ISMN-forlagsregisteret kan du finne ut om forlaget/utgiveren er registrert fra før, eller om et forlagsnavn er brukt tidligere.
ISMN brukes til å identifisere notetrykk og omfatter også elektroniske utgivelser.
Dersom et notetrykk blir utgitt både i papirutgave og i ett eller flere elektroniske formater, blir dette betraktet som ulike utgaver. Ulike formater på nettet (for eksempel PDF, HTML eller Word) defineres også som ulike utgaver. Ifølge reglene for tildeling av ISMN skal ulike utgaver gis ulike ISMN. Merk derfor at en trykt utgave og en nettversjon av samme dokument skal ha ulike ISMN. På samme måte skal f.eks. en PDF-versjon ha et annet ISMN enn Word-versjonen.
Ta kontakt med ISMN Norge i tvilstilfeller.