Høstprogram med viseverksted, spionkart, håndverk og matkultur på Nasjonalbiblioteket

Kollasj av relevante personer og illustrasjoner fra høstprogrammet på Nasjonalbiblioteket 2024
Utvalgte bilder fra høstprogrammet. Foto, fra venstre/øverst: Stein Dag Jensen, Kjersti Alver, Olaus Magnus , Per Heimly, Peter Wessel Zapffe, Håkon Grønn Paulsen/Universal, Marte Michelet, Anne Julia Granberg/Blunderbluss og Hans T. Dahlskog

Dykk ned i norsk visehistorie, opplev Liv Ullmanns Undset-film, bli kjent med Petter Wessel Zapffes bilder og filosofi, hør om Sovjets hemmelige spionkart over Norge, bli med på håndverksfestival og lær om samenes liv i middelalderen. Dette er noe av det du kan oppleve på Solli plass denne høsten, der også det nye samarbeidet mellom Nasjonalbiblioteket og Credo vil gi deg smaksopplevelser og kunnskap om norsk matkultur.

Karoline Krüger, Jon Ranes, Erlend Loe, Marte Michelet, Turab Awan-Wilkie, Mikkel Berg-Nordlie og Christian Belgaux er blant de mange gjestene du kan møte på Nasjonalbiblioteket denne høsten.


– Vi har laget et allsidig og variert arrangementsprogram som belyser og aktualiserer en rekke sider ved norsk kulturhistorie, fra middelalderen og frem til i dag. På programmet finner man både velkjente og nye stemmer som sammen diskuterer, deler kunnskap om og tenker høyt om musikk, film, filosofi, litteratur, matkultur, håndverkstradisjoner og historie, sier Eirik Kydland, leder for Nasjonalbibliotekets formidlingsredaksjon.

Nyrestaurerte filmklassikere
Høstprogrammet starter opp lørdag 7. september, med en nyrestaurert norsk filmklassiker.

Liv Ullmanns middelalderdrama Kristin Lavransdatter ble både lovprist og slaktet etter premieren i 1995. For nye generasjoner har filmen vært lite tilgjengelig, men nå kan du se filmen i helt ny og restaurert drakt. Etter visningen møtes skuespiller Karoline Krüger, film- og litteraturviter og forfatter Line Norman Hjorth og middelalderhistoriker John McNicol

 scenen for å diskutere filmen, sett med dagens blikk, i en samtale ledet av Vanja Henrikke Ødegård.

Senere i høst, 5. november, inviterer vi til et gjensyn med Morten Kolstads actionfilm om piratradiovirksomhet og ungdomsopprør i nord, Piratene (1983).

Begge disse filmene utgis av Nasjonalbiblioteket denne høsten, som en del av arbeidet med å bevare den norske filmarven.

Håndverksfestival og norsk matkultur i samarbeid med Credo
13.–14. september inviterer Nasjonalbiblioteket for tredje gang til håndverksfestival, der huset og uteområder fylles med verksteder, scenearrangementer, dufter og smaksopplevelser. Temaet for årets festival er håndverkstradisjoner fra middelalderen, der mat, planter og vekster har en sentral plass. Hvordan kledde de seg, hva spiste de og hvordan behandlet de sykdommene sine? Det fulle festivalprogrammet publiseres 20. august.

Håndverksfestivalen 2024 markerer også starten på formidlingssamarbeidet mellom Nasjonalbiblioteket og Credo, som gjennom festivalen gir deg smaksopplevelser fra middelalderens norske mattradisjoner.

En smakebit får man også senere i semesteret når Nasjonalbiblioteket i samarbeid med Credo inviterer til en hel kveld om silda, som mange hevder er norgeshistoriens viktigste fisk.

Norsk visehistorie
I en ny arrangementsserie, som begynner denne høsten og strekker seg over i 2025, tar Nasjonalbiblioteket deg med inn i den norske visehistorien. I det første arrangementet, 24. september, møtes Turab Awan-Wilkie og Synneva Gjelland på scenen for å lage en vise sammen og la deg gjenoppleve stemningen fra 70-åras mange viseverksteder. Aller først får du en liten innføring i tiåret da visebølgen i Norge var på sitt høyeste, av Nasjonalbibliotekets Liv Kreken. Programleder er Kari Slaatsveen. Neste gang, 17. oktober, skal Aasmund Nordstoga, Doddo Andersen og Jon Ranes fra Undergrunnsette mannsrollen i norske viser under lupen, i en samtale ledet av musikkjournalist Siri Narverud Moen.

– Med utgangspunkt i Nasjonalbibliotekets samling av musikk, noter, tekster og lydklipp ønsker vi å lære mer om ulike deler av norsk musikkhistorie og se nærmere på hvordan dagens uttrykk og musikklandskap står i forhold til disse tradisjonene, sier Eirik Kydland.

Historiske perspektiver
Det siste året har Nasjonalbiblioteket formidlet bredt og grundig om norsk middelalder i forbindelse med 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov. Men hva vet vi om samenes middelalderhistorie? Arkeolog Marte Spangen, historiker Solveig Marie Wang og statsviter og aktivist Mikkel Berg-Nordlie møtes 16. oktober for å snakke om arkeologi, kolonialisme og historieskriving. Journalist og historiker Katri Sarak Somby leder samtalen.  

– Det er stor interesse og behov for kunnskap om middelalderen og krigshistorie, og gjennom flere av høstens arrangementer ønsker vi å løfte frem nye perspektiver og ny kunnskap om disse feltene, gjerne sett med dagens øyne, sier Kydland.

Spionkart og 2. verdenskrig i populærkulturen
Under den kalde krigen brukte Sovjetunionen enorme ressurser på å spionere og samle inn informasjon om norsk topografi og infrastruktur. Opplysningene ble brukt til å lage svært detaljerte kart over Norge. Nylig sikret Nasjonalbibliotekets seg en samling med slike hemmelige spionkart, og nå kan du få se noen av dem. Nasjonalbibliotekets kartekspert Anders Kvernberg forteller om kartene 8. oktober, og avdekker både etterretningshemmeligheter og russiske tabber.

Hvordan skildres 2. verdenskrig i populærkulturen? Dette har blant andre Marius Wulfsberg, Anne Gjelsvik og Unni Langås forsket på, og 12. november får du vite litt om hva de har funnet ut. Erlend Loe og Anna Bache-Wiig er begge kinoaktuelle med filmer om krigen igjen til høsten – Quisling og Nr. 24. Sammen med forfatter Marte Michelet deler de av sine erfaringer med å lage film, TV og bøker av historier fra krigen. Lærer og skribent Mohamed Abdi er programleder.

Zapffes tvetydighet – fotoboklansering
I høst utgir Nasjonalbiblioteket en ny fotobok i serien Sideblikk. Denne gangen med utvalgte bilder tatt av den norske filosofen, forfatteren, fjellklatreren og fotografen Peter Wessel Zapffe (1899–1990). Zapffe er både kjent som pessimist og humorist, en tvetydighet som kan finnes igjen i de mange fotografiene han etterlot seg. Morgenbladets fotograf Christian Belgaux, somhar skrevet bokas innledende essay, og filosof og Zapffe-ekspert Inga Bostad er blant dem du kan møte på boklanseringen 21. november.

Liveshow med Gamle greier
Nasjonalbibliotekets populære podkast, Gamle greier, inviterer 28. november igjen til liveshow i Målstova. Pianist Håvard Gressum Antonsen sørger for den rette stemningen når historiker Chris Nyborg og programleder Lars Hammeren Risberg tar deg med inn i noen av fortidas ukjente historier og dramatiske skjebner.

Flere arrangementer kommer til ut over senhøsten og vinteren. Informasjon om de enkelte arrangementene finner du på nb.no.

Nasjonalbibliotekets arrangementer er gratis og vil med få unntak strømmes, slik at de er tilgjengelige for publikum over hele landet. 

Bildet øverst viser utvalgte bilder fra høstprogrammet. Foto: Stein Dag Jensen (Visefestival, 1972), Kjersti Alver (Piratene, 1983), Olaus Magnus (Historia de genitbus septentrionalibus, 1555), Ukjent fotograf (Karoline Krüger), Per Heimly (Turab Awan-Wilkie), Peter Wessel Zapffe (selvportrett), Håkon Grønn Paulsen/Universal (Jon Ranes), Marte Michelet (selvportrett), Anne Julia Granberg/Blunderbluss (Erlend Loe) og Hans T. Dahlskog (Kristin Lavrandsdatter, 1995)