Mange løper sammen

Programslipp — Vårprogram 2025

Løping, innmat, Fosseforedrag, norske borgerkriger og drømmer om et bedre liv i Amerika.

Foto: Ringsaker Blad
Innmat av en kalkun, med hjerte, nakke og lever.
Foto: Esten Borgos, www.matprat.no

Eldre mann med grønne tweed-klær, rød tversoversløyfe og pipe. I bakgrunnen er et gammelt murbygg.
Jean-Luc Marion. Foto: Gorm K. Gaare / National Library of Norway.

Februar

05.02 100 år med løping: Ingrid Kristiansen, Gudmund Skjeldal og Erle Marie Sørheim snakker om løping før og nå. Felles løpetur etter samtalen.

13.02 Kolanordmennene — utvandrerne Norge glemte. Foredrag ved Nasjonalbibliotekets kartekspert Anders Kvernberg.

26.02 Norsk visehistorie: Det vi synger for barna. Foredrag med barnesangforskerne Ingrid Danbolt og Siri Haukenes. Avsluttes med allsang.   

Mars

11.03 Spiselig foredrag: Innmat. Slik har vi spist blod, nyrer og lunger. I dette foredraget ved matkulturforsker Eva Narten Høberg får du smake innmat underveis, tilbredt av Credo.

25.03 Strid — de norske borgerkrigene. Live podkast om borgerkrigene i Norge på 1100-tallet. Med nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre og historiker Ole-Albert Rønning Nordby.

Finmarchiae et Laplandiae Maritima. Reiner&Joshua Ottens, 1745.

April

24.04 Fosseforedraget og Fosseprisen 2025: Følg direktestrømming fra Slottet på Nasjonalbiblioteket. Historiens første Fosseforedrag holdes av den franske filosofen Jean-Luc Marion. Her vil også den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel motta Fosseprisen for oversettere.   

25.04 Den franske filosofen og Fosseforedrags-holderen Jean-Luc Marion i samtale om litteratur, kunst og kreativitet med filmskaper og forfatter Margreth Olin.

25.04 Vi leser Fosseforedraget 2025. Forfatter Hanne Ørstavik, teolog Ragnar Misje Bergem og litteraturviter Louisa Olufsen Layne diskuterer Jean-Luc Marions tanker om litteratur, skaperkraft og kvalitet.  

26.04 En samtale med vinneren av Fosseprisen for oversettere, Hinrich Schmidt-Henkel. Alf van der Hagen intervjuer prisvinneren om kulturutveksling gjennom litteratur og oversettelse. 

Mai

07.05 Feståpning av utstillingen Rett vest. Drømmen om et bedre liv i Amerika. I 2025 er det 200 år siden utvandringen til Amerika startet. Nasjonalbiblioteket markerer dette med utstilling, arrangementer og formidling. 

10.05 Utvandringen til Amerika fra et urfolksperspektiv. Historiker Mikkel Berg-Nordlie i samtale med professor Ned Blackhawk om Amerikas historie og skandinavisk kolonialisme.   

13.05 Utvandringen til Amerika på 90 minutter. Historiker Henrik Olav Mathiesen om nordmennene som reiste til Amerika, og hva slags samfunn de møtte.  

Vil du finne ut mer om vårens program? Følg med på Hva skjer-siden vår — flere arrangementer lanseres fortløpende.

Nasjonalbibliotekets arrangementer er gratis, finner sted på Solli plass i Oslo og strømmes på nett.