Credo åpner nytt konsept på Nasjonalbiblioteket i september

Kvinne som mater gris i fjøs med solskinn inn gjennom vinduet
Credos Heidi Bjerkan på besøk hos grisene (foto: Geir Mogen)

I september åpner Credo et helt nytt serverings- og formidlingstilbud på Nasjonalbiblioteket i Oslo. I tillegg til å drive kafé og kantine, skal de bygge opp et formidlingsprogram for publikum om norsk mathistorie og matkultur.

Med denne nye satsingen ønsker Nasjonalbiblioteket og Credo å skape en møteplass for alle, der kunnskap om mathistorie står i sentrum. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ser fram til å starte samarbeidet med Credo.

– Matkultur er en viktig del av vår kulturarv. Med Credos kunnskap og kompetanse får vi løftet dette kulturuttrykket i tråd med vår allerede omfattende kulturhistoriske formidling her på Nasjonalbiblioteket, sier Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

– Vi er opptatt av at mat ikke bare er næring for kroppen, mat er også et kulturuttrykk, sier Heidi Bjerkan. – Hva vi spiser er et resultat av naturen rundt oss, ressursene vi har hatt tilgjengelig, av nedarvede tradisjoner og av møter med andre kulturer.

Credo vil drive kafeen og kantinen etter de samme grunnprinsippene.

– Vi skal ha et råvarebasert kjøkken og jobbe med nye og gamle produsenter. Vi vil vise hvordan vi alle kan spise enkelt, fornuftig og ikke minst godt samtidig som vi tar vare på jorda, sier Bjerkan.

Credo skal bygge opp et selvstendig formidlingskonsept for publikum, men vil også kunne trekkes inn som en samarbeidspartner i Nasjonalbibliotekets kulturformidling. 

Nasjonalbiblioteket har siden 2017 hatt et enkelt kafétilbud til publikum i sine lokaler på Solli plass. I desember i fjor inngikk Nasjonalbiblioteket og Sirkus Credo / Credo på tur en intensjonsavtale om å utvikle et nytt serverings- og formidlingskonsept, og nå har partene inngått en avtale for drift av kafé, personalkantine og publikumsformidling. Etter hvert skal det også utarbeides en avtale om etablering av restaurant i et av Nasjonalbibliotekets lokaler som til nå ikke har vært åpent for publikum.

Sirkus Credo – med en av Norges fremste kjøkkensjefer og kokker Heidi Bjerkan i spissen – står bak et bredt spekter av serveringstilbud, blant annet Jossa Mat og Drikke, Edoramen og Credo restaurant i Trondheim, samt mathallen Vippa i Oslo. De har også mangeårig erfaring med formidling av matkultur til både store og små gjennom Credo Kompetansesenter.