Avsluttet utstilling

Olympiske filmer 1952

8. februar 2018 – 24. februar 2018Gratis inngang
Logo 1952-utstilling

Mens Marit Bjørgen og resten av OL-troppen kjemper i de 23. olympiske vinterlekene i Pyeongchang i Sør-Korea, feirer Nasjonalbiblioteket den norske idrettsgleden med en tidsreise til «jubeldagene i Oslo» i 1952.

Så lenge OL pågår, kan du se Tancred Ibsens helaftens dokumentarfilm De VI olympiske vinterleker Oslo 1952i Nasjonalbiblioteket. Olympiafilmen, som den også kalles, gir en grundig dekning av de første olympiske lekene på norsk jord. På hjemmebane, med Bislett stadion som hovedarena, ble Norge den sjette olympiadens beste nasjon. Norske utøvere tok 16 gullmedaljer foran mer enn en halv million tilskuere. For de skuelystne var kino med Filmavisens OL-innslag det eneste alternativet til å møte opp – NRK skulle ikke begynne sine tv-sendinger før åtte år senere. 

Et OL er imidlertid mer enn rundetider, pallplasseringer og jubelbrus fra store stå. For vertslandet er planlegging og logistikk nærmest en egen olympisk sportsgren – en utfordring nordmenn tok på strak arm. Den sjarmerende dokumentarfilmen Fakkelen til Oslo – vinterlekenes by, regissert av Sigval Maartmann-Moe, følger de mange og omfattende forberedelsene og utbyggingene hovedstaden kastet seg ut i for å være klar til å ta imot verden under lekene i 1952.

Nasjonalbibliotekets feiring begrenser seg imidlertid ikke til filmvisninger. En arrangementsrekke om vintersport og OL-historie settes også på kalenderen:

Fredag 9. februar kl. 19
Det perfekte svevet

Thorvald Steen, Sigurd Pettersen og Endre Ruset i samtale om norske hopphelter og jakten på det perfekte skihoppet.

Mandag 12. februar kl. 19
De olympiske vinterleker

Idrettshistoriker Matti Goksøyr om de olympiske vinterlekers historie. Etter foredraget vises Tancred Ibsens film De VI olympiske vinterleker Oslo 1952.

Tirsdag 13. februar kl. 19
Femmila i OL

Folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas gir oss fortellingen om vinter-OLs lengste distanse som kårer skisportens seigeste kar.

Torsdag 22. februar kl. 19
Fra Trysil-Knut til Noriaki Kasai

Henrik Langeland, Sigrid Sørumgård Botheim, Endre Ruset, Peder Samdal og flere forteller om vintersportens plass i litteraturhistorien, og kårer vinneren av diktkonkurransen for årets beste olympiske dikt.