Spiontragedien på Arnøya (Ep. 3 +4)

Illustrasjonsbilde for podkastserien Spiontragedien på Arnøya. Bildet viser to svart-hvitt bilder. Til høyre er det bilde av Årviksand, en bygd på øya tatt fra luften. Høye fjell og en slette med hus. På høyre side et familiebilde hvor familien Jørgensen poserer i finstasen etter krigen. Alf Jørgensen øverst til venstre i bildet. Dekorative elementer i bildet. På høyresiden en delvis gjennomsiktig brun trekant, og på høyresiden en delvis gjennomsiktig lilla trekant.
Alf Jørgensen (øverst til venstre på familiebildet) sammen med storfamilien etter krigen. Foto: Privat

Familien Jørgensens spionvirksomhet har blitt avslørt av nazistene. Rundt 400 tyskere kommer til Arnøya i Nord-Troms i august 1943 og går fram med hard hånd for å spore opp spionene i sovjetisk tjeneste som familien har skjult på øya. Motstandsarbeidet skal stanses. Men familiefaren Alf har andre planer.

Mange år etter de dramatiske ukene på Arnøya venter et stort rettsoppgjør. Hvem hjalp nazistene under krigen?

Familien Jørgensen har betalt en høy pris for deres motstandsarbeid. Flere ble henrettet, noen ble fengslet, og andre ble sendt til fangeleir i Tyskland. Når rettsaken starter i 1951, skal det endelig bli klart hvem som anga Jørgensenfamilien til nazistene under krigen.

Kilder