Utvikling av prototyper
Nasjonalbibliotekets nettarkiv utvikler for tiden fire ulike prototyper som skal gi forskere tilgang til materiale i nettarkivets samlinger. Disse tjenestene tilbyr søk etter URL, visning av arkiverte nettsider, fulltekstsøk og kartvisning.
URL-søk
URL-søket gir brukeren mulighet til å søke etter materiale vi har indeksert, basert på ressursens nettadresse da den ble arkivert. Utover å søke på eksakte URLer har tjenesten avanserte funksjoner for filtrering etter bl.a. medietype.
Visningstjeneste
Visningstjenesten er en såkalt «Wayback Machine». Denne rekonstruerer nettsider, baserte på ressurser vi har arkivert. For forskere byr rekonstruksjonstjenesten på både muligheter og utfordringer.
Styrken med vinsingstjenesten er muligheten til å emulere nettsider, med en brukeropplevelse nært slik de engang ble lest på nett. Samtidig forutsetter akademisk bruk av tjenesten kritisk vurdering av siden som rekonstrueres, og de ulike elementene den består av. Når du henter en nettside «online» samler nettleseren din de ulike ressursene på sekunder og setter de sammen. De ulike ressursene i nettleseren din er slik sett synkrone. Når du rekonstruerer en nettside med arkivmateriale kan den derimot inneholde elementer som er samlet over en lengre periode, med timer, dager og i blant måneder i forskjell på høstetidspunkt. Dermed er forholdet mellom de ulike elementene som rekonstrueres i nettsiden potensielt forholdsvis diakrone. Hvis du først og fremst vil analysere teksten i en html-fil er ikke dette noe stort problem, men for forskere som undersøker nettsiden som en enhet, og forholdet mellom dens ulike elementer, er det spennende muligheter for utvikling av metodikk for analyse.
Ikke ulikt hvordan arkeologer betrakter rekonstruksjon av gjenstander som en eksperimentell metode for å generere hypoteser om fortiden, er visningstjenesten også en form for eksperimentell digital arkeologi, som forutsetter kritisk inspeksjon av de ulike fragmentenes opphav og sammenheng.
Fulltekstsøk
Ved å ekstrahere naturlig språk fra html-filer og indeksere disse i en database, har vi utviklet mulighet for fulltekstsøk i nettarkivets samlinger.
Tjenesten lokaliserer dokumenter som passer søkeuttrykket du oppgir, og returnerer informasjon om innhøstingstidspunkt, opprinnelig URL og et kort tekstutdrag (som i Google). Med relevant forsknings- eller dokumentasjonsformål vil det også være mulig å få tilgang til å inspisere dokumentene i visningstjenesten.
Kartsøk
Vi eksperimenterer med kart og geografisk presentasjon som et alternativt grensesnitt for å finne historiske nettsteder. I prototypen er norske nettaviser som ble publisert mellom 2005-21 presentert i kart, og med lenke til URL-søk og visningstjenesten.
Dersom kartløsningen framstår nyttig for sluttbrukere kan vi utvide grensesnittet til å vise publikasjoner fra for eksempel offentlige virksomheter, tidsskrifter og politiske partier.
Kontakt
Er du forsker og ønsker å vite mer om prototypene? Kontakt oss gjerne på nettarkivet@nb.no.