Arrangement
7
jan

Glimt fra en kulturhistorie: Draumkvedet med Kim Rysstad

Kim Rysstad. Foto: Niklas Berglund
Lørdag 7. januar 2023, at 16:00 – 17:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Alle gratisbillettene er hentet ut, men klikk her for å sette deg på venteliste. Da får du tilbud om plass med en gang noen melder seg av.

Middelalderballaden Draumkvedet er ikke for den lettskremte. Eposet skildrer Olav Åsteson som faller i ekstatisk søvn på julaften og ikke våkner før 13. dag jul. Da han våkner, forteller han om voldsomme visjoner. Olav har reist over brua til dødsriket og fått et glimt av både helvete og paradis. I dommedagssynene har han også sett Kristus og St. Michael dømme menneskenes sjeler i kamp med Grutte Gråskjegg, djevelen selv.  

Den enestående kvederen Kim Rysstad og teolog og forfatter, Ingrid Brækken Melve er to av mange norske kunstnere som inspireres av Draumkvedet. Stjernedebutanten Melve, kan fortelle at ingen tekst har påvirket hennes skriving mer enn visjonsdiktet. Draumkvedet formidler en grenseoverskridende, kroppslig og åndelig erfaring – noe som Rebekka, i Melves debutroman Avstøtning (2022), også opplever. Denne lørdags ettermiddagen introduserer Ingrid Brækken Melve Draumkvedet for oss med et spesialskrevet essay før Kim Rysstad kveder oss gjennom Olavs Åstesons reise i underverdenen. 

Konserten er gratis og åpen for alle med påmelding. Alle billettene er nå hentet ut, men man kan sette seg på venteliste her. Uavhentede billetter vil også frigis i døra fem minutter før arrangementsstart.  

 

Se originalmanuskript med Draumkvedet!
Arrangementsserien «Glimt fra en kulturhistorie», gir deg kunstopplevelser med utgangspunkt i objekter i Nasjonalbibliotekets faste utstilling, Opplyst. I forbindelse med Rysstads framføring av Draumkvedet tilbyr vi omvisninger kl. 15.30 og 17.30 i utstillingen med spesielt fokus på nettopp dette verket. I utstillingen kan du se prest og salmedikter Magnus Brostrup Landstads nedskrevne versjon av Draumkvedet fra ca 1840-1850, slik balladen ble sunget til ham av tjenestejenta Maren Ramskeid fra Telemark. Også Gerhard Munthes utsmykkede bokutgave kan sees i utstillingen.

Det er plass til ti personer av gangen per omvisning og her er det første mann til mølla.

 

Velkommen!